Captain, leader, legend

Kampen er over, Chelsea har slått Crystal Palace 2-1. På banen rusler rundt i undertrøya, som det står «500, thank you» på. Dette er historien om min helt.

Denne kommentaren ble opprinnelig skrevet til Supporter'n, utgave 2, som kom i desember 2014. For flere slike historier, analyser og lengre, dyptgående artikler, meld deg inn i Chelsea Supporters Norway HER og få bladet hjem i postkassen.

Jeg har to helter her i livet. Min far og John Terry. Klisjé, jeg vet. Jeg er nok sykelig opptatt av Chelsea, men jeg er ikke helt der at jeg tar tatoveringer med Chelsea og den typen ting. Men én ting er sikkert. Får jeg en sønn, skal han hete John.

Jeg har alltid vært opptatt av fotball og spilt fotball, men ikke før jeg var rundt ti år, det vil si i 2000, begynte jeg virkelig å følge med på hva som foregikk. Jeg holdt med Chelsea fordi faren min og onkelen min var Chelsea-supportere, men ingen av disse var heller ikke så sykelig opptatt av fotball at jeg ble overøst med Chelsea-effekter fra jeg lå i krybba.

Først i 2003 fikk jeg min første Chelsea-drakt. Nå henger den på veggen bak mens jeg skriver dette. Du kan jo gjette hvem sitt navn som er bakpå. Captain, leader, legend.

Den er fullstendig utslitt og henger der bare fordi jeg ikke passer den lenger. Det var den Umbro-drakten med Fly Emirates som sponsor. Jeg har aldri vært så kry som da den dumpet ned i postkassen min. Det var aldri tvil om hvem som skulle pryde baksiden av min drakt. Av og til hører jeg folk si «det er laget jeg støtter, ikke en spiller». Vel, du er ikke Chelsea-supporter før du har en drakt det står «Terry 26» bakpå.

Jeg er sikker på at en liten bit av sjelen til Terry ligger i alle Chelsea-drakter med hans navn på. I mine øyne finnes det ikke maken til klubbkapteiner og mennesker.

Det var strengt tatt flere grunner til at jeg valgte nettopp Terry. Jeg heter Truls, ikke langt unna Terry (jeg heter faktisk trulsterry på Play Station den dag i dag). Han var midtstopper, og jeg spilte midtstopper. Men så var det noe med denne karen som overlevde blant alle stjernene Roman Abramovitsj hentet inn.

Ikke nok med det, José Mourinho gjorde han til og med til kaptein. Resten er historie. Her snakker vi om Chelseas mest suksessrike kaptein. Vi snakker om en av fem spillere som har spilt over 500 kamper for Chelsea. Dette er tidenes mestscorende forsvarsspiller i klubben. Han har bært armbåndet for det engelske landslaget. Han har vunnet alt som er å vinne i klubbfotball. Og i oktober i fjor, mot Crystal Palace, spilte han sin 500. kamp med kapteinsbindet rundt armen. Captain, leader legend.

Men hva Terry har fått til på banen vet vi alle, så jeg skal ikke bruke så mye tid på dette. Jeg vil heller snakke om mennesket Terry. Etter at kampen mot Palace var over, skrev publiserte Ryan Bertrand et bilde av hans selv og Terry sammen. Under gratulerte han selvsagt midtstopperen, takket for alt han har lært og fått, som blant annet kjøretimene som Terry betalte for.

Dette er mennesket Terry, kapteinen som betalte for de unge spillernes kjøretimer fordi de hadde så lite å rutte med. I sommer skrev han stadig vekk til flere av de unge spillerne på Instagram at de måtte stå på, så skulle de nok lykkes. Da en supporter nylig kontaktet Terry på samme sosiale medium etter at Mourinho uttalte at fansen hadde vist for lite støtte mot QPR, svarte Terry han, sa at han skulle det opp med ledelsen. Han ringte også denne herremannen og snakket med han.

For mange år tilbake sørget Terry for å få med resten av laget på å bruke botpengene på å sende en av ungdomsspillerne på tur med moren. Begge to hadde slitt med skade samtidig og hadde fått et helt spesielt forhold til hverandre. Etter elleve måneder på sidelinjen skulle denne Sam Tillen tilbake i aksjon, men skadet seg stygt igjen. Det var Terry sendte han og moren til Karibien (Tillen ville til Spania, men Terry mente det ikkje var en god nok ferie) helt gratis. Captain, leader, legend.

«Hvis du trenger hjelp til noe, er John alltid der. Og selv om han har gjort noen feil, må han virkelig minnes om det hele tiden?»

Dette er Juan Matas ord om Terry.

For ja, Terry har hatt en brokete, la oss kalle det, fritid. Hans kone har funnet på noen sprell. Det samme har hans far. Og Terry er ikke uskyldig selv, men hver eneste gang det har stormet, har han stått opp med brystkassen frem og haken i sky. Slike mennesker står det enormt med respekt av.

Han er hatet av mange, og det er ikke vanskelig å se hvorfor. De er grønne av misunnelse. Mens Terry, han er blå. Han er Chelsea-blå. Captain, leader legend.

Mens Yaya Touré er en såret mann der han sitter med alle sine millioner, men uten en bursdagskake, gikk Terry ned i lønn for å få fortsette å spille for Chelsea, og det bedre enn noen gang. Hvor mange midtstoppere slår en 50-meterspasning med begge føtter? Gi meg navnet på en stopper som kan dominere spillet i dag med nesten ingen form for hurtighet! Det er disse evnene som gjør at han fremdeles presterer som om han var 25 år.

Han overlevde André Villas-Boas «revolusjon» og den feite spanske kelnerens overanalysering. Han var egentlig ferdig, men han kom tilbake. Hvem gjør sånt? I juni var han på plass på Cobham og i gang med oppkjøringen til denne sesongen.

I stedet for disse knusende taklingene vi vet han kan, sitter han nå dypt, rydder unna alt som kommer han vei. Han snapper opp pasninger, stikker brystkassen frem og skubber selv de tyngste spissene unna.

«For John Terry ville det vært en ære å dø på banen. Man må ta livet av han, og det er mulig han fremdeles ville spilt» - Luiz Felipe Scolari.

«John Terry er kapteinen over alle kapteiner. Han ble født med kapteinsbindet på armen. Selv når han ikke har det på seg, er det som om han har det på seg likevel. Han er annerledes fra alle andre. Chelsea er hans hjem, det har det alltid vært. Han følger nøye med på ungdomslaget, har kontroll på resultatene. Han jobber dobbelt så hardt som alle andre og har den ansvarsfølelsen til en som styrer et firma, et folk, en filosofi som bare handler om å vinne. Det er ikke rom for nummer to; det er bare rom for oss.» - Carlo Ancelotti.

Dette er min helt, John Terry. Captain, leader, legend.

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Ving - Fotballreiser

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.