Kan Wembley bli Chelseas midlertidige hjem?

Ekslusiv artikkel fra den nyeste utgaven av vårt medlemsblad Supporter'n om Chelseas utbygging av Stamford Bridge og alternativene for en midlertidig hjemmearena. 

Stamford Bridge har vært Chelseas hjemmebane siden 1905, da klubben ble grunnlagt av Gus Mears. Med en kapasitet på rundt 41,800 er ikke dette lenger nok for en voksende fotballklubb som i løpet av de siste 15 årene har reist seg fram blant verdenseliten.

Chelsea har kun den 8. største stadion i Premier League, med mindre tilskuerplass enn lag som Sunderland og Aston Villa. Man skulle vel i utgangspunktet tro at en klubb som Chelsea under Roman Abramovitsj’ ledelse ikke skulle ha noe problem med å utvide stadion, men det er en rekke komplikasjoner som i lang tid har ødelagt utvidelsesdrømmen på Stamford Bridge.

Brua befinner seg i et veldig urbant strøk i London og med en hovedvei like sør, et hotell i nærheten og jernbaneskinner tett inntil, både nord, øst og vest for stadion.

Derfor har drømmen om å utvide Stamford Bridge forblitt en våt drøm for mange supportere. 

Chelsea Pitch Owners – litt bakgrunn

Tomten Stamford Bridge ligger på, eies imidlertid heller ikke av Chelsea, men Chelsea Pitch Owners (CPO); en ideell organisasjon.

CPO ble grunnlagt på en tid der Chelsea var i finansiell krise, og bidro i stor grad til at Chelsea fortsatt spiller på Stamford Bridge den dag i dag. 

Stamford Bridge ble kjøpt opp av CPO og leid tilbake til Chelsea i 1997 med en 199-års leiekontrakt. Chelsea-supportere er opp igjennom årene blitt anbefalt å kjøpe aksjer og bli medeiere i CPO, og i 2011 hadde rundt 15,000 CPO-aksjer blitt kjøpt. 

3. oktober 2011 ble en prosess satt i gang der Chelsea-styret kom opp med et forslag til Chelsea Pitch Owners om å kjøpe tilbake Stamford Bridge og tomten.

Det ble spekulert i om dette var Chelseas første akt av flere i et forsøk på å flytte fra Stamford Bridge. 75% av stemmene blant aksjeeierne i CPO måtte stemme for forslaget, men da kun 61,6% gjorde så gikk det ikke igjennom.  

Battersea Power Station

I mai 2012 prøvde Chelsea en litt annen fremgangsmåte og bekreftet et bud på tomten til Battersea Power Station; en nedlagt kraftstasjon flere kilometer øst for Stamford Bridge.

Her var det muligheter til å bygge en stadion som rommet drøye 60,000 tilskuere. 

Styreleder Bruce Buck fortalte at det var mange hindre som måtte forseres, blant annet å vinne over supporterne og CPO-aksjeeierne. Chelsea var imidlertid ikke de eneste som hadde budt på tomten.

Klubben lekket flere artistiske bilder som viste hvordan stadion kunne se ut, men i juni 2012 ble det klart at kraftstasjonen hadde blitt solgt til en annen kjøper.

Chelsea ga seg ikke her og så på en annen mulighet; nemlig å kjøpe opp konsertarenaen i Earls Court og omgjøre det til en stadion.

Eierne av området synes imidlertid ikke at en fotballstadion ville være en god idé, så også dette prosjektet falt i grus. Flere mulige scenarioer har blitt diskutert i flere år, men det har aldri blitt noe av; før nå. 

Nye Stamford Bridge – Fotballens katedral

Foto: Ian Tuttle

I juni i år gikk Roman Abramovitsj og Chelsea ut i hundre da de annonserte sine planer for å utbygge Stamford Bridge. I en lengre periode har klubben fokusert på muligheter utenfor Stamford Bridge, men i år har pipen fått en annen lyd.

Abramovitsj har planer om å øke tilskuertallet på brua med i overkant av 18,000 slik at Stamford Bridge kan romme hele 60,000. Russeren mener det er uaktuelt nå for Chelsea å forlate Stamford Bridge, og ønsker å omgjøre stadion til en fotballkatedral.

Tomten Stamford Bridge står på nå er i utgangspunktet ikke stor nok, noe som tilsier at jernbaneskinnene må bygges over for å fullføre prosjektet. Dette har imidlertid ikke satt noen stopper for Chelsea, som insisterer på at det kun er snakk om år før drømmen er blitt en realitet.

Når det gjelder kostnadene for et slikt prosjekt, er det snakk om et foreløpig budsjett på nærmere 6,3 milliarder norske kroner. Dette beløpet skal Abramovitsj selv finansiere. 

Wembley – Chelseas midlertidige lekegrind?

Disse planene virker fantastiske for Chelseas langsiktige planer, men mens dette prosjektet pågår må Chelsea for første gang noensinne spille sine hjemmekamper på en annen arena.

Det er snakk om at utbyggelsen av Stamford Bridge vil ta minst tre år, og gigantarenaer som Twickenham og Wembley ble da sett på som vikarmuligheter til brua. 

Twickenham er verdens største rugby-stadion og kan ta imot hele 82,000 tilskuere, mens Wembley kan ta opptil 90,000. Fotballhistoriske Wembley virker å være klart foretrukket for Chelsea.

Klubben har også presentert sin sak foran Wembleys styremedlemmer, og samtidig tilbudt bortimot 150 millioner kroner pr. år for å spille hjemmekampene sine der.

The Times hevder at det er mest sannsynlig at dette vil tre i kraft fra og med 2017/2018-sesongen.

Mot slutten av august fikk Chelsea grønt lys av FA til å forfølge prosjektet, og har gitt Chelsea en publikumsrestriksjon på 50,000 til hjemmekampene på Wembley.

Et problem har derimot oppstått nylig, da London-rival Tottenham også er på utkikk etter et midlertidig hjem.

Også Spurs har sett seg ut Wembley som det perfekte oppholdssted. FAs konsernsjef Martin Glenn har støttet planene til både Chelsea og Tottenham slik at begge kan benytte seg av Wembley samtidig.

Hva som skjer videre nå er uvisst, men Chelseas planer om å utvide Stamford Bridge har aldri vært så nær en realitet. Nå gjenstår det å se hva som skjer, men det er sannsynlig at inneværende sesong er nest-siste sesong på Stamford Bridge slik vi kjenner den i dag.

Wembley ser ut som det mest realistiske alternativet til et foreløpig hjem. Dette betyr at 2020/2021-sesongen fort kan bli jomfrusesongen til nye Stamford Bridge – fotballkatedralen.

Vil du lese flere saker som dette i vårt medlemsblad som blir levert til deg i posten fire ganger gjennom sesongen? Da kan du bli medlem HER!

Mer info om medlemskap finner du HER

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Ving - Fotballreiser

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.