Kommentar: Antonios siste dans

Hvordan skal man oppsummere Antonio Contes tid som Chelsea-manager?

HVOR BLE DETTE SMILET AV: Conte har ikke vært i så godt humør denne sesongen. (Foto: chelseafc.com)

– Jeg kan forsikre dere om at dette blir min siste kamp ... denne sesongen, sa Conte på fredagens pressekonferanse, til latter fra de fremmøtte.

Latteren skyldes nok to ting. For det første er det godt å se at Conte har beholdt humøret på tross av en bedrøvelig sesong. For det andre var det nok ikke mange i rommet som oppriktig tror at den italieneren, som fyller 49 år i slutten av juli, blir å finne i sjefsstolen på Stamford Bridge neste sesong.

Et betimelig spørsmål melder seg dermed - hvordan skal man oppsummere Antonio Contes tid som Chelsea-manager?

Mange hadde, med rette, begynt å stille spørsmål ved mentaliteten til Chelsea-laget som rett og slett sluttet å spille under José Mourinho, og om det var mulig å gjøre dem til mestere igjen. Det klarte Conte, mye takket være signeringene av Marcos Alonso og David Luiz på Deadline Day, signeringer som ble latterliggjort av mange. Italieneren hadde en ambisiøs plan og ville først spille 4-2-4, men da Chelsea lå under 3-0 til pause mot Arsenal på Emirates høsten 2016, stakk han fingeren i jorden og la om formasjonen til 3-4-3/5-2-3, en formasjon han hadde klokketro på ville fungere. Det gjorde den.

Jeg tror aldri jeg har sett Chelsea bedre live enn da de nedsablet Everton 5-0 i november 2016. Everton-manager Ronald Koeman forsøkte å kopiere Chelseas formasjon, og ble straffet fordi han ikke hadde midtstoppere som var komfortable med å forsvare seg bredt i banen. Særlig Ashley Williams slet. Øyeblikket hvor det ble åpenbart for meg at det kom til å gå veien, var da Chelsea vant 3-1 over Manchester City på Etihad tidlig i desember i en kamp hjemmelaget burde avgjort før pause. Det virket som at man kunne kaste hva som helst på Contes menn, og det prellet av. Diego Costa var i storform.

Chelsea ble seriemestere. Selvsagt var det til stor hjelp for Conte og spillerne at man ikke spilte i Europa etter havariet sesongen før, men det var likevel imponerende å se hvordan Conte gjorde Chelsea til seriemestere igjen. Dessverre tok det ikke lang tid før de første problemene kom til overflaten.

Conte håndterte Diego Costa på en måte som var alt annet enn ideell, men det er mange som glemmer at den Brasil-fødte spanjolen hadde for vane å øsnke seg bort fra Chelsea, gjerne midt i en sesong. Det var ikke bare på banen at han var et uromoment. Tabben Conte begikk var ikke å gi Diego Costa beskjed om at han var ferdig i klubben, men å ikke hente to spisser før denne sesongen, da det allerede på det tidspunktet var åpenbart at Conte ikke hadde tillit til Michy Batshuayi.

Hadde to spisser kommet inn før denne sesongen, kunne mange av Chelseas problemer ha vært unngått. Chelsea hadde nesten ikke noe annet valg så hardt som Conte gikk ut, men klubben stilte seg bak ham, og lot ham bestemme over Diego Costas fremtid. Heller ikke i fjor sommer fikk Conte spillerne han ville ha, men bildet av at han har hatt lite å si når det gjelder spillerne Chelsea har hentet, er bare tøv.

Problemet er at der Conte fikk maksimalt ut av "reserveløsningene" han ble sittende igjen med forrige sesong, har han ikke maktet å gjøre det samme denne sesongen. Når heller ikke de to spillerne Conte virkelig ville ha, Álvaro Morata og Tiemoué Bakayoko, har levert som forventet, ble det tøft. Den største tabben Conte har gjort denne sesongen, har vært å konstant snakke ned laget. Vi hadde vel ikke rukket å komme til 2018 før han langt på vei hadde avfeid mulighetene for å forsvare Premier League-tittelen, og var mer opptatt av å snakke om hvor tøff resten av sesongen kom til å bli.

Man må få det beste ut av troppen man har til rådighet. Klarer man det, kan man, som Liverpool-manager Jürgen Klopp har demonstrert i Champions League denne sesongen, utrette mirakler. Conte har ikke maktet å få det beste ut av Chelsea-troppen denne sesongen, og siden årsskiftet har han stort sett fremstått som en mann som kunne tenke seg å være alle andre steder enn på Stamford Bridge. Det tror jeg Chelsea-ledelsen er mektig lei av.

Contes metoder førte Chelsea til topps i Premier League, men Contes metoder er også en av de viktigste årsakene til at klubben neste sesong kommer inn i Europa League fra start for første gang siden Viking-fadesen i 2002. Å vinne FA-cupen hadde vært en fin avslutning på et kort og intens forhold.

Kanskje kan datoen - 19.05 - være et lykketegn, som Alperton skriver i sesongens siste «På en torsdag».

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Reiseshop

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.