På en torsdag: Puh!

 

Antonio Conte fikk gudskjelov ikke sparken, slik mange trodde. Måtte han nå bruke denne lenge etterlengtede pustepausen til å finne svarene på Chelseas problemer.

DET LUGGER for Chelsea om dagen. Hele Chelsea-universet går for halv maskin, utmattet og med hodet bøyd og ryggen mot målet. I alle fall er det slik det føles her fra sidelinjen, enda klubben fortsatt er med i både FA-cupen og Champions League og stadig ligger godt an for kvalifisering til neste sesongs Champions League.

Strengt tatt skulle det ikke være så mye å klage over nå.

Les tidligere utgaver av På en torsdag her.

FOR DET ER ANDRE forutsetninger som gjelder for Chelsea denne sesongen, sammenlignet med forrige sesong. Forrige sesong kunne Chelsea vinne ligaen fordi man ikke deltok i noen europacup. Selvsagt hjalp det med visse forsterkninger i laget, som N’Golo Kanté og David Luiz, pluss – skulle det vise seg – Marcos Alonso. Å få inn en ny, merittert manager i Antonio Conte med den ekstra given det medfører, hadde også veldig mye å si. Men vel så viktig for Chelseas suksess var det at de andre tittelutfordrerne etter hvert havnet på etterskudd, mye på grunn av de ekstra kampene ute i Europa og den ekstra belastningen de gir.

NÅR MAN NÅ stiller med en stall som ikke er vesentlig forbedret, og som på ingen måte er spekket med verdensklassespillere av typen som Manchester-klubbene har hamstret i senere tid, er ikke den topp fire-plassen man nå innehar aller verst. I det hele tatt er det forståelig at Chelsea ligger bak i alle fall Manchester City, som har øst ut milliarder på en rekke slike verdensstjerner. Differansen på 19 poeng er vel likevel en smule større enn den burde ha vært, sett med Chelsea-øyne.

ET ANNET POENG som skulle kunne holde motet vårt oppe: Chelsea har greid seg langt bedre som regjerende ligamester denne sesongen enn ved forrige anledning, sesongen 2015/16, da José Mourinho styrte hele skuten rett mot stupet før han til slutt ble kastet over bord.

Og, i det fjerne venter en ny praktarena, en ny stadion som skal bidra til å løfte Chelsea ytterligere opp blant fotballverdenens stormakter – selv sier jeg ja takk til det – men som krever sitt av finansielle prioriteringer i dag.

LIKEVEL FØLER MAN SEG som dritt nå, om man har så mye som ett gram Chelsea-lidenskap i hjertet sitt.

Det lugger, altså. Bigtime. Føles det som.

WATFORD-KAMPEN var jo sjokkerende svak. Selv før den var ferdigspilt hadde Chelsea-fans begynt å takke og ta farvel med Antonio Conte i sosiale medier. Det var til å forstå, og det var lett å la seg rive med. Ikke bare fordi Watford-tapet etterfulgte et ydmykende hjemmetap mot vesle Bournemouth og åtte andre matcher der flertallet hadde vært av det ganske svake slaget. Men også fordi man som Chelsea-supporter vet inderlig godt hvor lite som skal til for å fyken som Chelsea-manager. Mediene vet det også. Alle som bryr seg om fotball, vet det. Og i kjølvannet av Watford-fadesen ble det altså meldt at bookmakere hadde stoppet å ta imot innsatser på at Conte ville få fyken. Det pleier å være et signal om at noe faktisk er på gang.

HELDIGVIS GIKK DET IKKE slik denne gangen. Heldigvis finnes det fortsatt tro på Conte i de øverste etasjene i Chelsea-hierarkiet – om enn en smule mindre enn før.

Og heldigvis er vi nå inne i den lengste pustepausen Chelsea har hatt siden 18. november. Siden da har det vært to kamper i uken hver eneste uke.

Kanskje er det en slik pause som behøves for Antonio Conte og alle de som får kle seg i den mektige Chelsea-drakten og løpe ut på den grønne matta på Stamford Bridge, slik at de kan finne tilbake til triksene som gir stabilitet, gode resultater, gode opplevelser.

Kanskje trenger også vi, Chelsea-supporterne, en slik pause.

FOR DET ER ET MEGET interessant og intenst kampprogram som venter nå. Mandag er det hjemmekamp mot West Bromwich Albion, som har opparbeidet seg en viss historikk med å «senke» managere – bare spør André Villas-Boas, Roberto Di Matteo, Mick McCarthy, Roberto Mancini, Paolo di Canio, Chris Hughton og Craig Shakespeare, som alle har fått fyken etter å ha møtt WBA. Sir Alex Fergusons aller siste kamp i Manchester United i 2013 var også mot WBA (5–5).

Forhåpentligvis klarer Conte å tråkke utenom dette WBA-bananskallet.

DERETTER VENTER FA-cupkamp mot Hull. Så kommer hjemmeoppgjøret mot Barcelona i Champions League, etterfulgt av ligakamper mot Manchester United og Manchester City, begge i Manchester.

Pauser er som regel kjedelige. Landslagspauser er ulidelige, og gjerne krydret med skadesmeller for sentrale spillere. Pausen denne uken kan imidlertid bringe frem igjen en følelse av å glede seg til kamp, stor som liten – en følelse som har havnet i skyggen av usikkerhet, frykt og nerver den seneste tiden.

Pausen denne uken kan i det hele tatt bli sesongavgjørende.

OG JEG FORNEMMER at vi omfavner den, alle sammen. Du og jeg. Antonio Conte og Roman Abramovitsj. Gary Cahill og Tiémoué Bakayoko. Eden Hazard og N’Golo Kanté. Bruker den for alt den er verdt til å nullstille etter en heller begredelig start på dette kalenderåret. Til å koble fra litt også, fra hele fotballens verden.

Les en bok. Gå på teater. Ta fatt på den TV-serien man lenge har utsatt, og se hele, fra start til slutt. Inviter en god venn på middag og snakk om noe annet enn fotball. Kjæledyr, kanskje. Donald Trump. Den nye værmelderen på NRK. Hva som helst.

Koble fra.

Nullstill.

OG SÅ, når mandag kveld nærmer seg, vend tilbake til denne store delen av livet som er Chelsea Football Club. Da skal vi vise dem alle hvem vi virkelig er, og ikke dem vi har vært frem til nå i 2018.

Mandag kveld starter en ny epoke der Chelsea skal vise muskler. Det starter på trygg grunn, på hjemmebane i Vest-London. Det starter med den tidlige scoringen som blir helt nødvendig for at snuoperasjonen skal fungere optimalt.

Det fortsetter med seier i FA-cupkampen mot Championship-laget Hull.

Og det fortsetter videre med oppbrettede ermer og en spillelyst større enn på lenge når gigantene fra Barcelona og Manchester står i kø.

Det er jo dette de vil ha, fotballstjernene. Slike storkamper vil vekke viljen og motivasjonen i dem. Mens vi, fansen, vil stå oppreist på tribunen eller hjemme i stuen og heie dem frem.

Dette vil bli bra.

Tror jeg.

- Eastcote

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Reiseshop

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.