På en torsdag: Draktnummer

Her er historien og dommen over draktnummer i fotballen.

 

Vi tar det for gitt i dag at alle spillere har personlige, dedikerte draktnummer. Men det er ikke så fryktelig (ut i fra mitt eget subjektive standpunkt) lenge siden dette ble innført.

93/94-sesongen var den første sesongen med obligatoriske, faste nummer og spillernes navn trykket over. Mange vil nok mene (meg selv iberegnet når jeg nå har fått litt tid til å tenke på det) at det faktisk er ganske så lenge siden. 

Men likevel er det ikke så lenge siden som 1928. Litt enkel matte avslørte dette. Nærmere bestemt 25. august 1928 og stedet var Stamford Bridge. I møte med Swansea ble draktnummer for første gang brukt i Europeisk fotball. Vi var en foregangsklubb og man så seg aldri tilbake. Det ble enklere å identifisere hvem som var hvem og hvem som spilte hvor. 

Særlig i tidligere tider med 200 meter løpebane og 8 tommers sort-hvitt TV-er. Frem til 90-tallet var nummer 1-11 for de startende 11, men fordelingen av disse har variert noe fra kontinent til kontinent og fra forbund til forbund. Etter at det ble vanlig med faste draktnummer gikk det imidlertid over stokk og stein enkelte steder. 

Jeg skal her forsøke å ta for meg noen nummer en gang for alle og ordne opp i rotet og underveis gi noen eksempler på hvordan det ikke skal gjøres. 

0

Jeg skulle veldig gjerne ha begynt med det som for alle fornuftige mennesker som har et snev av fotballinteresse ville begynt med; Men neida. Marokkaneren Hicham Zerouali hadde tilnavnet Zero (pussig nok) og fikk merkelig nok lov av sin klubb Aberdeen å ha 0 på ryggen. Komplett idioti. Heldigvis forbød både skotsk og engelsk Premier League denne vederstyggeligheten den påfølgende sesongen. Sjeldent fornuftig av FA.

Dom: Forbudt med grunn. 
Chelsea 2019/20: Nei, selvfølgelig ikke.

01

Jeg må innrømme jeg blir litt matt, for jeg hadde håpet å kunne presentere keepere og nummer 1, men må enda en gang til skotsk Premier League. Til Hibernians i Edinburgh og Derek Riordan som i 2008 ble litt sutrete når draktnummer 10 var opptatt, men fikk uheldigvis overtalt klubben til å gi ham nummer 01. Total hjerneblødning fra flere parter og merkelig nok ikke omfattet i lovverket om nummer 0

Dom: Kanskje enda verre en 0. Burde kanskje hatt strafferamme på 3-7 år. 
Chelsea 2019/20: Nei, vet du hva.

1

Endelig! I (nesten) alle tilfeller og siviliserte hjørner av verden er draktnummer 1 forbeholdt målvakten. Uansett spillesystem eller formasjon. 1 er keeper. Med mindre du er en løk uten sammenligning og heter Edgar "Fus-i-alt" Davids. Manager. Kaptein. Draktnummer 1.

Dom: Keeper. Punktum. 
Chelsea 2019/20: Kepa. Innenfor og godkjent.

2

Opprinnelig forbeholdt høyre back eller høyre ving-back til tross for iherdige forsøk fra Argentina som insisterer på å gi 2-ern til en midtstopper stadig vekk. Eller enda verre; Gi ut draktnummer alfabetisk fordi fordi ingen klarer å bli enige og en ender opp med Ossie Ardiles som nummer 2, mens Mario Kempes på mystsisk vis og helt tilfeldig fikk nummer 10. Det kunne vært skrevet en hel (og riktignok ganske kort) bok om dette tema, men det har jeg rett og slett ikke tid til denne uken, så Argentinas åndsvake nummerering begrenses av praktiske årsaker til tallet 2. Og nei, du kan ikke bare ta nummer 2 fordi det er andre gang du spiller for klubben, Wilfried Bony. Det funker ikke sånn.

Dom: Høyreback. Ingen vits å protestere. Bare spør Super-Dan. 
Chelsea 2019/20: Antonio Rüdiger. Topp spiller. Feil nummer. Dette er ikke greit og jeg forventer at det settes en en uavhengig komité som kan granske dette.

3

Nok en gang forsøker noen sør-amerikanere å rokke ved etablerte standarder. Brasils landslag har lenge levd i illusjonen om at det er greit å gi en midtstopper nummer 3. Det er rett og slett ikke greit, men likevel ikke så fjernt som spissen Asamoah Gyans valg av nummer 3 fordi han mener det er "et kraftfullt nummer".

Dom: 3 er ikke kraftfullt. 3 er venstreback. 
Chelsea 2019/20: Marcos, Marcos Alonso runs down the wing for me, do do do do do do do do do do do.

4

Draktnummer 4 er litt vrient. Opprinnelig benyttet for en av tre defensive midtbanespillere far en tid da formasjonene ser helt idiotisk ut for de fleste av oss, men det hadde jo vært stilig om Lamapard hadde sent ut laget i en retro 2-3-5-formasjon. En mer moderne tolkning av nummer 4 er som midtstopper. I hvert fall ikke som spiss. Noen burde fortalt dette til Nwankwo Kanu, som valgte å spille med nummer 4 på landslaget.

Dom: Midtsopper eller defensiv midtbane. Her strides de lærde. 
Chelsea 2019/20: Andreas Christensen. Godt solid valg.

5

Draktnummer 5 er ikke så vrient. For 5 er helt lik som 4. Midtstopper eller defensiv midtbane. Med mindre du er spiss. For tydeligvis er det greit for en rekke spisser å velge et tall fra fra de bakre rekker. Se på løken Milan Baros. Han valgte 5. Han valgte også Liverpool som hjemby og pyntet hodet med hyssing, så dømmekraften var vel aldri helt god.

Dom: 5 er feil for en spiss. Veldig feil, men midtsopper eller defensiv midtbane (under tvil) går an. 
Chelsea 2019/20: Jorginho. Funker. Ikke ideelt, men funker helt greit.

6

Jeg innser nå at jeg like gjerne kunne slått sammen 4, 5 og 6, da de alle opprinnelig ble benyttet for defensive midtbanespillere og senere har blitt benyttet for midtstoppere, men kursen er staket ut og dessuten så ser det mer ryddig ut.

Dom: Sentral midtbane. Til nøds midtstopper. 
Chelsea 2019/20: Ingen. Etter fadesen med Danny Drinkwater tror jeg vi kan pensjonere nummeret i skam.

7

Nummer 7 har blitt tolket litt annerledes, som f.eks. venstre ving eller spiss men primært brukt som høyre ving. Imidlertid kommer det jo ikke som en overraskelse at det nok en gang er en keeper som ikke kjenner sin plass. Luca Bucci presterte å vokte buret i Parma på midten av 2000-tallet med både draktnummer 7 og 5. Tydeligvis alt for mange som gjennom fotball-historien har tatt alt for lett på dette med draktnummer.

Dom: Høyre ving. Ferdig talt. 
Chelsea 2019/20: N'Golo Kanté. Spilte nesten høyre ving under Sarri, så la gå. En kan ikke kritisere N'Golo for noe som helst egentlig.

08

I scouser-derbyet i 2006 presterte James Beattie og Steven Gerrard å sette en 0 foran sitt rettmessige draktnummer i et smakløst PR-stunt for å promotere Liverpool som Europeisk Kulturhovedstad. Tøys!

Dom: Null foran. Burde vært forbudt ved lov. 
Chelsea 2019/20: Nei, nei og atter nei.

8

Sentral Midtbane. Opprinnelig en offensiv midtbanespiller og definitivt ikke høyre ving-back som disse gale argentinerne har forsøkt seg på, men likevel ikke like idiotisk som da Glen Johnson valgte seg nummer 8 i Stoke fordi det ikke var noe annet lavt nummer tilgjengelig. At Sparky godtok dette er et mysterium, men han var vel for opptatt med å klage på et eller annet. Noe som sikekrt ikke var vanskelig i Stoke-on-Trent.

Dom: 8 er Lampard. Punktum. 
Chelsea 2019/20: Lord Barkles! Han er ikke Lampard, men er ganske god på landslaget da.

9

Spiss. Hvis det er et draktnummer det ikke burde herske noen som helst tvil om, så må det være nummer 9. Selv har vi hatt målmaskiner som; Tony Cascarino, Chris Sutton, Mateja Kezman, Franco Di Santo, Khalid Boulahrouz og Steve Sidwell! At en spiss ikke leverer er noe vi kjenner alt for godt til, men den verste forbrytelsen er de to sistnevnte. Hakket verre enn en keeper med utespiller-nummer er noe annet enn en spiss med nummer 9 og så presterer vi å ha to etter hverandre. I det minste så var det ikke Geirmund Brendesæter.

Dom: Kannibal eller ei. Spiller ingen rolle. Spiss. 
Chelsea 2019/20: Tammy Abraham. Oh, Tammy Tammy! Kunne ikke vært bedre.

10

Den magiske 10-ern. Opprinnelig offensiv midtbane. Fortsatt offensiv midtbane. Et sted mellom midtbanen og spissen(e). Et nummer som "alle" vil ha og som har blitt båret av mange av de største ikonene i fotballhistorien. Pussig nok også av mange store egoer og av mange rasshøl. Apropos rasshøl: William Gallas trodde tydeligvis at han var Dennis Bergkamp. Det var han så definitivt ikke.

Dom: Offensiv midtbane. 10-er rollen. Ego-rollen. 
Chelsea 2019/20: Willian. Brasilianer: Check. Offensiv: Check. Litt ego: Check. Blir nok bra dette.

11

Som 7, mest benyttet som ving. Venstre primært. Men også Dennis Wise. Med Dennis Wise diskuterer man ikke.

Dom: Venstre Ving. Eller Dennis Wise. 
Chelsea 2019/20: Pedro. Det er greit, for Dennis Wise har sagt det.

Sånn, da har draktnummer blir avklart en gang for alle. Ingen vits i å diskutere dette videre. Jeg innser at det finnes flere nummer enn 11, men flere er det rett og slett ikke tid til da det visstnok går det helt opp til 121, et helt idiotisk nummer som prydet drakten til Tommy Oar for Autralia i 2010.

- Wilton 

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Reiseshop

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.