På en torsdag: Hvor skal du?

Det er ikke til å komme unna. Hvert eneste år skjer det: Det blir jul.

DET BETYR AT GAVER skal kjøpes og pakkes inn, mat – store mengder mat – skal hamstres inn, bolig og kropp skal skrubbes og pusses, mat – store mengder mat – skal slukes og fordøyes, og så gjør vi så når til kirken vi går. Og så er det det store spørsmålet om hvorvidt det blir hjemmejul eller bortejul. Eller, høhø, uavgjortjul.

Pynter du egen stue med tre og nisser og inviterer svigers på det du håper endelig blir sprø svor og - kjære gud, la det nå skje for en gangs skyld – en hyggelig stund med disse folka?

ELLER HAR DU KANSKJE et veldig avslappet forhold til alt arbeidet som følger med denne høytiden fordi du heldigvis ikke er så gammel at du må slite med dette ennå, og dermed bare kan se på at mor og/eller far strever med å kjøpe inn alle disse julegavene, få tak i et juletre som hverken er for lavt eller for høyt, pynte dette forbanna treet som ikke klarer å holde på noe som helst, lage julegrøt uten å svi den, stresse med å stryke bunadsskjorter og dressbukser uten å ødelegge noe, mase gjentatte ganger med spørsmålet om det faktisk blir noen tur i kirken i år, og på toppen av det hele besvare de utallige anropene fra dine besteforeldre og tanter og onkler for å igjen måtte si at de ikke trenger å komme før Sølvguttene åpner kjeften på TV-en sånn i femtiden. Og nei, de trenger ikke ta med noe. Ikke vin, nei. Ikke øl heller, og det er mer enn nok av både surkål og rosenkål. Bare kom! Men vær så snill, ikke før fem!

Samtidig surrer og går nye runder med Askepott og Donald Duck og Hanne Krogh og alt det der på alle husstandens flatskjermer, innimellom forstyrret av Maria Mena og Chris Rea og The Pogues og den forferdelige Stjernesludd-varianten til Kurt Nilsen fra radioen på kjøkkenet, mens du – og dine søsken, hvis du har – tar det heeeelt rolig fra din horisontale kroppsstilling i sofaen med ett øye på en av TV-skjermene og det andre øyet på Snapchat, Instagram, TikTok, LinkedIn, Facebook, Tumblr, Twitter, Google Plus, Pinterest og Snapchat igjen.

ELLER SLIPPER DU OG DINE alt dette, fordi dere skal bort i julen? Til slektninger, slik at man slipper å måtte gjøre noe som helst selv? Eller kanskje til hytta, ah, hytta, uten alt mas og kjas, med akkurat den plassen som trengs for å ha noen hyggelige dagers juleferie sammen? Der man kommer frem akkurat tidsnok til å få fyr i peisen før hovmesteren går løs på grevinnens flaskesamling kvelden før kvelden? Og kjøkkenet har akkurat tilstrekkelig med fasiliteter til at det blir ribbe med passe sprø svor på julaften, og grantreet utenfor stuevinduet holder som juletre i år igjen, bare det får noen runder med glitter og lys rundt seg?

FOR MEG BLIR DET bortejul i år, som i jul utenbys, et godt stykke hjemmefra – men sammen med familie. Jeg må forresten kjøpe inn gaver snart. Og bil må leies. Og gavene må distribueres. På en eller annen måte. Det er egentlig bortimot bare ubesvarte spørsmål ennå, når det kommer til julen, for min del. Det eneste jeg vet, er hvor jeg skal og når jeg skal dit. Men alt kommer på plass til slutt. Det gjør det jo hvert år. Jeg lar meg ikke stresse. Ikke helt ennå.

IDET JEG TENKER på alt dette, alle mine egne forberedelser som gjenstår før den store dagen, dukker det opp et spørsmål som ene og alene forsvarer all svadaen jeg har plaget deg med til nå:

Hvordan feires julen i Chelsea?

NOEN LANG FEIRING spekket med ribbe, akevitt og julekaker blir det neppe, for julen betyr også et langt tettere kampprogram enn ellers i sesongen – i alle fall i Premier League. Som vi sofaslitere og pubgjengere selvsagt er glade for!

I ÅR SPILLER CHELSEA ligakamp borte mot Tottenham søndag 22. desember. Mens vi feirer jul 24. desember, er det 25. desember som står høyest i England, så denne dagen spilles det ikke kamper. 26. desember er det tradisjonen tro full Premier League-runde – det vil si, ni av ti kamper spilles denne dagen, etterfulgt av den tiende 27. desember.

FOR CHELSEA blir det hjemmekamp mot Southampton på selve Boxing Day, 26. desember. Men bare tre dager senere er det ny kamp, borte mot Arsenal, før det så blir bortekamp mot Brighton første nyttårsdag, 1. januar. Det er kanskje ingen god idé å legge bort alt av trening og kampforberedelser for å kaste i seg julemat, marsipan og deilig juleøl den kommende uken.

Ser man på nyere historie og hvordan julen har vært for Chelsea rent sportslig, er det heller ikke tydelige tegn på at spillerne har fått for mye ferie og fri tilgang til julebuffeten.

NÅR DET KOMMER TIL hvilket lag som vinner hele Premier League, sier moderne historie tydelig at laget som leder ligaen til jul, også vinner hele sulamitten. Chelsea toppet Premier League i 2004/05, 2005/06, 2009/10, 2014/15 og 2016/17 – og vant også ligaen til slutt hver av disse sesongene. (Chelsea feiret jul fra en fjerdeplass i fjor, tredjeplass i 2017, fjerdeplass i 2013, tredjeplass i 2012, fjerdeplass i 2011 og så videre, mens 15. plassen i julen 2015 er noe vi alle har glemt nå.)

LIVERPOOL DERIMOT, er unntaket fra ovennevnte trend. De har vist seg å være gode på å snuble. De ledet ligaen ved juletider i både 2008, 2013 og i fjor, men mislyktes med å holde på ledelsen helt inn, hver eneste av disse sesongene. Skulle Liverpool derimot klare å rote bort ledelsen de har nå, må de gå på tidenes bananskall. Vi ønsker en slik utvikling hjertelig velkommen, såklart – jeg tar mye heller en total kortslutning i Liverpool-leiren enn en 65-tommers TV, iPad, elektrisk sparkesykkel, kokebok, kone, selvstrikkede ullsokker og speilreflekskamera under årets juletre – men troen på at det glipper for dem denne gangen også er liten nå. Veldig liten.

FOR CHELSEA ligger det foreløpig an til julefeiring fra en fjerdeplass i år. Blir det tap mot Tottenham, blir det feiring fra en femteplass, ettersom Chelsea har vært i det gavmilde hjørnet gjennom julemåneden og gitt bort mange flere poeng enn nødvendig, og dermed latt utfordrerne bak ta innpå. Kampen om topp fire er spisset til igjen.

TIL TROSS FOR den seneste tids mange unødvendige poengtap i ligaen og at det måtte bli spenning til siste slutt i gruppespillet i Champions League, bør det likevel være grunnlag for god julestemning på Stamford Bridge og på Cobham når høytiden nå setter inn. Det har vært en annerledes første halvdel av sesongen i år, føles det som – med en annen type manager og annen type spillerstall enn hva vi fans er blitt vant med de seneste 20 årene. Men det har vært gøy å følge med hele veien siden august, med mange mål riktig vei – og litt for mange den gærne veien også. Den lenge etterlengtede satsingen på yngre krefter, samtidig som klubben har vært hindret i å signere nye spillere, har vært enda morsommere å bevitne, særlig fordi flere av disse unge har stått frem som noen av lagets beste til nå i sesongen. Og siden det er en klubblegende som for tiden trekker i alle trådene, er det liksom automatisk vanskeligere for fansen å miste tålmodigheten. I alle fall er det det for meg.

NÅR DET ER SAGT; En fjerdeplass i skrivende stund er - ikke glem det - langt bedre enn hva mange oss fryktet før sesongen startet. Dette alene er mer enn godt nok til at laget kan unne seg en aldri så liten julefeiring i år.

SÅ FÅR VI BARE krysse fingrene og håpe på at Frank Lampard og klubbledelsen har planen klar for hvordan man skal løse denne lille formsvikten man er inne i nå. En god start er uansett å slå Tottenham og José Mourinho til helgen. Da vil julematen og timene med familie og venner i dagene som følger, bare smake enda bedre.

OG OM EN DRØY UKE, når vi supportere skåler i champagne og fyrer opp raketter i øst og vest, åpner  januar-overgangsvinduet. Og Chelsea står fri til å handle igjen. Med en krigskasse full av cash! Går vi bananas, eller har Lampard og Marina Granovskaia og Roman Abramovitsj andre, trolig mer fornuftige planer?

Inntil vi får svaret på det: Måtte du og alle dine få en deilig, god, blå jul!

- Eastcote

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Reiseshop

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.