På en torsdag: Et steg frem eller to-tre bakover på banen?

Midt i en sesongavslutningen preget av kanskje årsverste mot Sheffield United og en seier som satt langt inne mot Norwich er det fort å glemme perioden hvor Chelsea virkelig svinger i prestasjonene, nemlig overgangsvinduet.

ALLEREDE ER Hakim Ziyech på plass på treningsfeltet, og Timo Werner tar seg kun en liten ferie før han også møter opp. Ryktene om hvem som følger er som vanlig i høygir, og ekspertenes meninger likeså.

– Jeg synes Chelsea har gjort mye spennende på overgangsmarkedet så langt. De får inn Timo Werner og Hakim Ziyech, som er veldig kule, offensive spillere. Men jeg synes det er veldig, veldig rart om de ikke prioriterer defensive forsterkninger, sa TV 2s fotballekspert Mina Finstad Berg i studio etter tapet for Sheffield United.

Det sies at angrep vinner kamper, mens forsvar vinner titler. Chelsea har allerede sluppet inn flere mål denne sesongen enn de tre foregående sesongene, med 49 mål. Da vi havnet på tiende plass for fire sesonger siden slapp vi inn 53 mål, denne sesongen kan fortsatt bli verre i målprotokollen. Det er med andre ord alt annet enn et tittelvinnende forsvar.

– DET SKAL VANLIGVIS være det enkleste å gjøre noe med for en manager. Men det er som om – med fasit i hånd – at Frank Lampard begynte med det offensive i sitt virke som manager. Der er alt på stell, sa Brede «Hundre kilo knær» Hangeland etter 0-3 mot Sheffield United (kallenavnet er lånt fra en Liverpool-kompis som frustrert så laget sitt slite mot Hangelands Palace. Så det er noe alle kan sette pris på).

ALT ER ALTSÅ på stell med det offensive, i følge Hangeland. Er det virkelig det? Tilsynelatende hadde ikke Chelsea problemer med å score tidlig i sesongen, og fra laget gikk målløse av banen i åpningsrunden på Old Trafford ble det scoret i samtlige kamper før julebordskampen mot West Ham 30. november, hvor det ble 0-1. Få runder senere ble det samme resultat mot Bournemouth. Legger man til Southampton hjemme, Newcastle borte og Manchester United igjen hjemme, så har man nevnt alle kampene Chelsea har gått målløse av banen før Sheffield. Kanskje man skal være forsiktig med å bli for kravstor og forvente mål i hver kamp, men gjennomgående for disse motstanderne er at det er lag som legger seg bakpå og latt Chelsea ha ballen i store deler av kampen før de hogger til på kontringer. Mot slike systemer er på ingen måte alt på stell for Chelsea, og etter min mening er de defensive svakhetene i slike kamper kun en lei konsekvens av manglende offensiv gjennomslagkraft da ballinnhavet er enormt. Chelsea har som nevnt gjort investeringer i kreative og målfarlige spillere, men de ryktes å være svært interessert i én til. Tyske Kai Havertz.

– Hvis de skal bruke mye penger på Kai Havertz, synes jeg det er veldig rart om de gjør det før de får på plass en ordentlig forsvarssjef. Og kanskje også begynner å se seg om etter en keeper, sa Mina Finstad Berg i TV 2-studio.

Flere vil nok være helt enige i dette, og synes det er vel råflott å skulle investere så topptungt når det defensive svikter. Zidane-sitatet fra da da Real Madrid solgte Claude Makelele virker relevant: «Hvorfor legge et nytt lag gullakk på Bentleyen når du er i ferd med å miste motoren?»

SVARET ER SITUASJONSBETINGET. Det at undertegnede ikke ser noen klare og tilgjengelige kandidater til å fylle behovene på keeper- og stopperplass betyr ikke at de ikke finnes, men det er neppe noen av dem som innehar potensialet til Kai Havertz, selv om det er snakk om en annen posisjon. Den tyske Legenden Lothar Matthäus uttalte for en tid tilbake at hvis Havertz fortsetter utviklingen kan han bli en fremtidig Ballon d'Or-vinner. Nå er det ikke uvanlig at tyskere skryter av tyskere, men det er nok av andre han kunne valgt å nevne. Han valgte å nevne Havertz.

ETTERSPØRSELEN ETTER Havertz er derfor naturligvis stor, men dette kan være en gyllen mulighet til å sno han fra de andre stormaktene i europeisk fotball. Bayern har brukt penger på Sané og virker med det å være ferdige med storkjøpene dette vinduet, og Real Madrid har også gitt uttrykk for at et kjøp må skje neste sommer.

UT OVER BEHOVET for nye utfordringer skal Leverkusens mislykkede forsøk på å kvalifisere seg til Champions League være mye av grunnen til at Havertz ønsker å skifte beite, og da burde Chelsea ha dette å friste med, selv om det visstnok ikke skal være avgjørende. Per nå ligger vi fire poeng foran Leicester og Manchester United, noe som kan minke til ett poeng hvis de vinner hengekampene sine. Chelsea har et tøft program igjen, med Liverpool på Anfield og Wolves hjemme, men heldigvis møtes Leicester og Manchester United i siste serierunde. Før det skal Leicester ta i mot Sheffield United hjemme og reise til London for å møte Tottenham. Manchester United møter Crystal Palace borte og West Ham hjemme.

MÅ MAN VELGE mellom Havertz og forsvarsspillere? Akkurat som Ole Brumm ønsker vi Chelsea-fans begge deler. Vi har alltids plass til målscorere, selv det er ingen tvil om at kombinasjonen av keeper og midtstoppere ikke holder mål i lengden på tross av gode enkeltkamper. Legg til en venstreback som både kan forsvare og angripe i én og samme kamp så begynner vi å se enden på denne lange ønskelisten.

Hvem disse spillerne faktisk er ut over posisjon og ønskede kvaliteter er mer usikkert. Et rykte har vært ny keeper i Alexander Sørloths lagkompis i Trabzonspor, Ugurcan Çakir, men det kan hende det bare er Ugurk-nytt. Mulig jeg får tyrkisk pepper å melde det. På stopperplass er det fort å ende opp med noen som ikke forbedrer, men kun går inn i rotasjonen, hvis man ikke gjør forarbeidet godt nok.

ET ARGUMENT som brukes mot et eventuelt Havertz-kjøp er prisen satt opp i mot Chelseas antatte budsjett. Det ryktes alt fra 70 til 100 millioner pund for Havertz, og man skulle tro man kunne gjøre forsvaret ganske så solid for slike summer. Likevel føles dette litt som at man sitter på pub med en hundrelapp i lomma og merker at man har god stemning med det man tror kan være drømmedama. Går man da for enda en øl og håper på det beste, selv om øllen koster 70-100 kr og man ikke har råd til bussbilletten på 37 kr for å komme seg hjem? Man kan jo gå, om så det er skoa av seg. Mange vil gått for øllen da slike sjanser ikke alltid byr seg.

Videre om dette fører til et lykkelig ekteskap eller stygge brudd og skilsmisseoppgjør gjenstår og se. Hvilken forsvarsspiller som utgjør 37-kroners bussbilletten i denne analogien, vet jeg heller ikke. Det kan jo være at Chelsea drar kredittkortet da det blir mer og mer tydelig at fotballverden ikke forholder seg til Financial Fair Play lenger, om enn så sterkt Uefa ønsker det. Da blir det i så fall taxi hjem, og forhåpentligvis er både Havertz og løsningene på alle våre defensive problemer med i den!

- Pozzo

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Reiseshop

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.