Fotball-VM i Qatar

 

Fotball-VM i Qatar starter 20. november og varer helt til 18. desember. Tildeling var korrupt og landet har bokstavelig talt gått over lik for å bli klare. Burde man boikotte?

For å besvare et spørsmål ytterst få antageligvis har stilt; Chelsea Supporters Norway kommer ikke til å gå ut og si “Vi boikotter fotball-VM.” Det er på ingen måte fordi vi støtter VM i Qatar, tvert imot, men fordi vi ikke kan tillate oss hovmodet ved å uttale oss på vegne av alle norske Chelsea-fans. Dette er en vurdering og et valg den enkelte må ta, men vi ønsker å gjøre en boikott enklere for dere å gjennomføre med daglige alternativ under mesterskapet. 

Når det er sagt har fristelsen for en CSN-boikott av VM vært stor, og vi oppfordrer enhver til å i det minste gjøre seg opp en vurdering av om man selv burde boikotte. Grunnene til boikott burde være åpenbare for de fleste per nå. Selve korrupsjonen og bestikkelsene som lå bak tildelingen er på ingen måte nytt i FIFA-sammenheng, men det betyr ikke at det kan aksepteres og er noe som burde lukes bort. I vår tid burde det være desto mindre akseptabelt at et regime kjent for sine menneskerettighetsbrudd får være vertsnasjon for det største mesterskapet i sporten vi elsker. Blant andre Amnesty kan melde om mangel på fri presse, diskriminering av kvinner og homofile, samt elendige slavelignende forhold for gjestearbeiderne som har bygget infrastrukturen som trengs for å arrangere et VM. Forhold så dårlige at The Guardian i februar i fjor kunne melde om at 6500 gjestearbeidere hadde mistet livet i byggingen av bl.a. stadioner. Et anslag som var lavt i og med at mye er utelatt. 

Det burde ikke være opp til oss å boikotte. Fotballforbundene burde gjort det for lengst. Det ble pratet om dialog og press fra NFF sin side, som et alternativ til boikott, og få burde være overrasket over at raffe t-skjorter og forsøk på dialog hadde liten effekt. Rapportene om bedring i arbeidernes rettigheter var et blaff og skal være tilbake på gammelt nivå, homofile er så godt som uønsket under mesterskapet, og journalister som har påpekt ulumskhetene har blitt anholdt. 

Det er selvsagt heller ikke lett å gjennomføre en personlig boikott av fotball-VM. Hva betyr det i det hele tatt? Kanskje det kan kokes ned til at man ikke bidrar til at Qatar får gjennomføre den sportsvaskingen de ønsker å oppnå med dette mesterskapet. Den enkleste måten å gjøre det på er å overse de. Ikke se kampene.

Det er ikke enkelt. Tilgjengeligheten og eksponeringen er stor. Jeg har tatt meg selv i å like instagrambilder lagt ut av fotballspillere på vei til VM. Det neste øyeblikket har gått til å vurdere om jeg skulle angre på det, men falt ned på at jeg har forståelse for at fotballspillere med deres relative korte karrierer velger å delta. Likevel, et sted må grensen settes, selv om enkelte vil ty til whataboutism og si at det er hyklersk. Å holde seg borte fra skjermen er vanskelig, vi ønsker jo alle å se det største mesterskapet for landslag, men for å hjelpe deg gjennomføre en stille protest har vi i Chelsea Supporters Norway sammenfattet en en liste med daglige alternativer vi kommer til å publisere under VM. Ikke alt er Chelsea-relatert, det er jo strengt tatt ikke VM heller. Det samme kan vel hevdes i at alt er fotballrelatert heller.

Ditt valg og dine handlinger har noe å si. Det er lett å tro at man som enkelt fotballsupporter kun er en ubetydelig brikke i det store pengespillet som fotballen er, men ta for eksempel Super League-protestene. Fansen gjorde seg hørt og klubbene så seg nødt til å snu. Vi kan oppnå det samme med fremtidige landslagsmesterskap. 

Knut Einar Mjåvatn

Leder Chelsea Supporters Norway

 

Partnere

Chelsea FC Hjemmeside
CSN pa Facebook
CSN pa Twitter
Ving

Kontakt

www.chelsea.no - Chelsea Supporters Norway - Kontakt

Chelsea.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider det linkes til. Kopiering av materiale fra Chelsea.no til bruk andre steder er ikke tillatt.